Na samém počátku je kakaovník, resp. jeho plod obsahující semena, která se při sklizni vylupují ručně a ze kterých následně vzniká kakao. Napřed se však kakaové boby (semena) fermentují při teplotě 38–50 °C. Při fermentaci se mění barva kakaového bobu a rozvíjí se cenné aromatické látky. Během fermentace (kvašení) se původní nevalná trpkohořká chuť bobů mění na typicky čokoládovou. Po pěti až sedmi dnech se kakaová zrna musí důkladně vysušit. Takto připravená jsou v pytlích dopravena k výrobcům kakaa či čokolády.
Tam se boby důkladně přeberou a nastává pražení. Čím je kakao kvalitnější, tím je čas pražení kratší. Pražení při cca 130 °Codstraní z bobů poslední vlhkost a dále se zvýrazní typické aroma. Pak následuje drcení, při kterém se oddělí osemení od kakaové drti. Aby byla chuť kakaa co nejdokonalejší, každý výrobce se snaží smíchat odrůdy nadrceného kakaa ve správném poměru a své receptury obvykle tají. Dále přichází na řadu mletí řádně promíchané drti, jehož výsledkem je tekutá kakaová hmota. Ta se dále zpracovává buď na kakaový prášek a kakaové máslo nebo na čokoládu a čokoládové výrobky. Smícháním kakaového másla a sušiny se vytvoří základ čokolády, do kterého se pak přidává cukr, mléko, vanilka a lecitin. Do kakaa se zase pro jeho lepší rozpustnost ve vodě a mléku přidávají regulátory kyselosti – uhličitan draselný nebo sodný.
Kakao najdete snad v každé domácnosti, bohužel i u kakaa ničí vysoké teploty nad 40 °C cenné živiny a zdraví prospěšné látky. Proto je dobré se při jeho nákupu orientovat na nepražený kakaový prášek Nakliceno.cz, který se získává z nepražených kakaových bobů. Raw (nepražené) kakao obsahuje hořčík, draslík, vápník, zinek, železo, mangan, řadu vitamínů a antioxidanty pro posílení imunity. Na e-shopu nakliceno.cz můžete zakoupit i nepražené kakaové boby.Jsou bohatým zdrojem nejen hořčíku, který ovlivňuje správnou činnost nervové soustavy, ale i látek potřebných pro krvetvorbu, pro dobrou imunitu a pro zdravou kůži a vlasy. Kakao působí jako přirozené antidepresivum, dokáže podpořit vaši dobrou náladu. I proto někteří z nás tak moc milují čokoládu.